Podklady pro farní část synodálního procesu

Aktualizace 28. 1. 2022: Farní proces Synody o synodalitě pomalu spěje ke svému konci. Z tohoto důvodu zde dáváme odkaz na formulář, který je třeba za každou skupinku vyplnit. Dále můžete pro přípravu odpovědí ve skupinkách použít tento tiskový náhled. Nezapomeňte elektronický formulář vyplnit do 2. března 2022.


Původní článek z 8. 11. 2021:

Vážení koordinátoři synodálních farních skupin, děkujeme za vaši ochotu zapojit se synodálního procesu, jehož cílem je podle papeže Františka „Učit se jedni od druhých a vytvořit pozitivní náhled, který bude osvěcovat mysl, zahřívat srdce a rukám navrátí sílu.“ Doporučujeme, abyste se v synodálních farních skupinách, které povedete, potkali minimálně třikrát. Níže naleznete metodiku k vytvoření těchto farních skupin a metodiku k vedení jednotlivých setkání. Tyto materiály mají poradní charakter a mohou být kreativním způsobem rozvíjeny, podobně jako příloha s biblickými inspiracemi. Pokud jde o diskuzní témata, ta naleznete v příloze s názvem „Témata a otázky pro setkání v pracovních skupinkách“, která je formátována jako brožurka pro tisk. Tato témata jsou pevně daná a skupinka si z nich vybere  jedno, které prodiskutuje a v lednu zpracuje způsobem, který bude ještě upřesněn. Vybrané téma může být ve skupině ještě detailněji rozvedeno řadou dalších vlastních otázek a odpovědí. Společné diskusi pomůže, pokud si jednotliví členové prezentaci svých postřehů předem promyslí a spojí s modlitbou. Během práce je nanejvýše důležité diskuzi prostoupit četbou Písma, modlitbou a tak vytvářet prostor nejen pro představení názorů, ale především pro vzájemné naslouchání. Materiály uvedené níže obdrží také vaši duchovní správci. Ti jsou zváni, aby se do synodální cesty zapojili hlavně v roli naslouchajících. Pokud budete mít jakékoliv dotazy či podněty, tak neváhejte je zaslat na adresu synodalita@dieceze.cz, rádi vám poradíme.

S přáním plnosti darů Ducha svatého
Diecézní koordinátor synodálního procesu
Mons. Pavel Konzbul

Materiály ke stažení:

  1. Metodika vytvoření pracovní skupinky
  2. Metodika setkání pracovní skupinky
  3. Biblické inspirace pro práci ve skupinkách
  4. Témata a otázky pro setkání v pracovních skupinkách

V naší farnosti je hlavní koordinátorkou těchto skupinek paní Ludmila Divácká. Pokud byste měli jakékoli dotazy týkající se tohoto synodálního procesu můžete využít emailu synoda@farnostsitborice.cz nebo tel. +420 777 317 091.

image_pdfUložit jako PDFimage_printVytisknout

Mohlo by se vám líbit...