Adopce na dálku – rok 2017

V minulých dnech jsme dostali výroční zprávy o stavu „našich“ dvou adoptovaných dětí i s jejich osobními dopisy. Obě děti navštěvují základní školu v Mukonchi. Toto město se nachází ve státě Zambie a je vzdáleno asi 200km od jeho hlavního města Lusaky.

 

Dítě: Robert Musonda

Datum narození: 25. 4. 2004

Bydliště: Block Compound

Zdravotní stav: Dobrý

Škola: Základní škola v Mukonchi

Ročník: 6. třída

 

 

Změny v životě dítěte a rodiny:

 

Robertova rodina by vám chtěla poděkovat za finanční pomoc a celkovou podporu, kterou jste prokazovali po celý uplynulý školní rok. Rodinná situace je stále stejná; Robertova máma a babička pracují jako sezonní pracovnice na farmě, kde vydělají peníze na obživu. Robertova maminka čeká dítě, ale stále není ve svazku manželském. Navíc se přestěhovala z domu své mámy na jiné místo v území Mukonchi, zatímco Robert a jeho sourozenci zůstali u babičky. Rodina pěstuje různé plodiny pro vlastní potřebu.

 

Předměty a prospěch ve škole:

 

Předmět Max. počet bodů Obdrženo bodů
Angličtina 30 17
Matematika 30 17
Věda (fyzika, chemie, biologie) 30 19
Kreativní studia (informační technologie, výtvarné umění, …) 30 20
Sociální studia 30 22
Jazyk Zambie 30 19
CELKEM 180 114

 

Robert postupuje do dalšího ročníku. Jeho oblíbeným předmětem je matematika a rád by se stal doktorem.

 

Další informace o pokroku dítěte:

 

Robertovi studijní výsledky za uplynulý školní rok byly dobré. Jeho chování je také dobré a školu navštěvuje pravidelně. Navštěvuje také sobotní vyučování, které je nad rámec normální docházky, aby se toho více naučil. Zapojil se také do různých aktivit organizovaných školou nebo sponzorským programem pro děti, např. dětský festival, vzdělávací přednášky a konverzace a soutěž v kreslení. Obě pololetí chodil na oběd do místního misijního střediska.

 

Drazí přátelé,

 

Posílám mnohé pozdravy od mé rodiny. Jak se všichni máte? Já i moje rodina se máme dobře. Doufám, že se tak máte i vy.

V prosinci jsem měl prázdniny, během kterých jsem pomáhal prarodičům s domácími pracemi: zametání, umývání nádobí apod. Pomáhal jsem jim také na poli sázet různé plodiny jako buráky a sladké brambory. S kamarády jsem chodil do lesa sbírat dříví, anebo jsme hráli fotbal. Ve volném čase jsem si zopakoval, co jsem se naučil ve škole.

Do školy jsem se vrátil 22. ledna. Jsem rád, že se můžu s vámi podělit o to, že postupuji do 7. třídy a že se mi ve škole daří. Každý den vyrážím v 7 hodin ráno a končím v 1 hodinu odpoledne. Tento rok, budu mít závěrečné zkoušky ze sedmého ročníku, takže se musím hodně učit, abych je zvládl.

Mí drazí přátelé, moc vám chci poděkovat za veškerou pomoc a podporu během mého studia. Jsem vděčný za vše, co jste v mém životě doposud udělali, za všechny dárky a školní potřeby, které jsem díky sponzorskému programu mohl od vás v tomto roce dostat. Posílám vám obrázek, který jsem nakreslil do soutěže v kreslení, kdy jsme měli nakreslit svého oblíbeného učitele. Doufám, že se vám bude líbit.

Ještě jednou vám strašně moc děkuji a ať vám Bůh stále žehná. Slibuji, že budu hodný kluk a pilný student.

Robert Musonda

 

Dítě: Mary Chanda

Datum narození: 05. 11. 2003

Bydliště: Trainee Compound

Zdravotní stav: Dobrý

Škola: Základní škola v Mukonchi

Ročník: 7. třída

 

Změny v životě dítěte a rodiny:

 

Mariina rodina by vám chtěla poděkovat za podporu, kterou jste prokazovali po celý uplynulý školní rok. Mary je moc šťastná, protože je to obrovská pomoc nejen pro ni, ale i pro celou rodinu. V rodině se toho moc nezměnilo. Děti pomáhají rodičům, aby si vydělali na živobytí. Tatínek občas pracuje a rodina se stará o zeleninu na své zahrádce, kterou následně prodávají nebo sami zužitkují. Pěstují kukuřici, sladké brambory a buráky.

Předměty a prospěch ve škole:

 

Předmět Max. počet bodů Obdrženo bodů
Angličtina 150 95
Matematika 150 102
Věda (fyzika, chemie, biologie) 150 96
Kreativní studia (informační technologie, výtvarné umění, …) 150 104
Sociální studia 150 110
Jazyk Zambie 150 91
Speciální předmět 1 150 105
Speciální předmět 2 150 95
CELKEM 1200 798

 

Mary postupuje do dalšího ročníku. Její oblíbený předmět je angličtina a ráda by se stala novinářkou.

 

Další informace o pokroku dítěte:

 

Mariino studium bylo v porovnání s minulým rokem celkem dobré. Zapojila se do různých aktivit pořádaných školou. V listopadu podstoupila závěrečné zkoušky ze 7. ročníku, kdy se snažila dosáhnout nejlepších výsledků, které vidíte v tabulce nahoře. Ty jí pomohli k tomu, aby postoupila do 8. třídy. V každém případě se Mary musí stále snažit a učit se nad rámec povinností, aby se ve škole zlepšila. Školu navštěvuje pravidelně, stejně tak sobotní vyučování. Zúčastnila se jak dětského festivalu, tak soutěže v kreslení; vzdělávacích přednášek a konverzací pořádaných sponzorským programem. Mary chodila také obě pololetí na oběd do misijního střediska.

 

Drazí přátelé,

 

Jak se máte? Já i moje rodina se máme dobře. V posledních dnech je v Zambii špatné počasí, větrno a zima. V zimním období se začalo sklízet vše, co se zasadilo v teplém období. Takže buráky, fazole a kukuřice. Jaké je počasí u vás?

 

Od 6. do 10. listopadu jsem skládala zkoušky ze 7. ročníku. Tudíž od 10. listopadu jsem měla školní prázdniny, během kterých jsem navštívila strýce (tatínkova mladšího bratra), a tak si zkrátila čas, kdy jsem čekala na výsledky ze škole. Prázdniny jsem si moc užila, protože to bylo poprvé, co jsem byla u svého strýce.

Do školy jsem se vrátila 22. ledna a jsem ráda, že do ní můžu chodit, konkrétně už do 8. třídy, kde mi přibyly nové předměty: angličtina, religionistika (nauka o náboženstvích), matematika, sociální a obchodní studia, přírodní vědy, informační technologie a jazyk Zambie. Do škole chodím každý den a výuka nám začíná v 7 hodin ráno. V jednu hodinu odpoledne máme oběd, po kterém se ještě učíme.

 

Chtěla bych vám drazí přátelé poděkovat za veškerou podporu, co se týče vzdělání (školní potřeby a pomůcky) a celkově za všechno. Posílám vám obrázek mého oblíbeného učitele. Snad se vám bude líbit.

 

Sbohem a Bůh vám žehnej.

 

Mary Chanda

 

image_pdfUložit jako PDFimage_printVytisknout

Mohlo by se vám líbit...