Zemřel kardinál Miloslav Vlk

Kardinál Miloslav Vlk

(zdroj obrázku Wikipedia – Richenza – CC BY-SA 3.0 PhDr. Miloslav kardinál Vlk na Vikariátním setkání mládeže v Krásné Hoře nad Vltavou. Krásná Hora nad Vltavou. Okres Příbram. Česká republika.)

Po krátké a těžké nemoci zemřel 18. března 2017 ve věku 84 let Miloslav kardinál Vlk, emeritní arcibiskup pražský (17. května – 18. března 2017).

Kardinál Miloslav Vlk se narodil 17. května v jihočeské Líšnici. V letech 1955–1960 studoval na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy obor archivnictví, poté krátce pracoval jako archivář. V roce 1964 odešel studovat na CMBF do Litoměřic a v roce 1968 byl vysvěcen na kněze. Po svém vysvěcení byl jmenován sekretářem českobudějovického biskupa Josefa Hloucha. V roce 1971 však musel toto místo z rozhodnutí komunistických úřadů opustit a odejít spravovat malé farnosti (Lažiště a Záblatí, posléze Rožmitál pod Třemšínem). V roce 1978 mu byl odebrán státní souhlas. V letech 1978–1988 pracoval jako umývač oken a posléze archivář v Praze, kde zároveň tajně vykonával své kněžské povolání. 1. ledna 1989 obdržel státní souhlas zpět a působil nejprve na Klatovsku, později na Šumavě. Dne 14. února 1990 byl jmenován biskupem českobudějovickým (vysvěcen a intronizován 31. března 1990). Mezi roky 1991 a 2010 působil jako 35. pražský arcibiskup a 23. primas český.

Kardinál Vlk podlehl zákeřné rakovině plic, kterou u něj lékaři diagnostikovali v návazných vyšetřeních po částečném kolapsu na Štědrý den 2016. Po nerovném boji 18. března smířen s Bohem zemřel. Jeho smrt oznámil na svém facebookovém profilu kardinál Duka.

(převzato z internetových stránek Arcibiskupství pražského)

Brněnský diecézní biskup Vojtěch Cikrle bude v úterý 21. března 2017 v 19.00 hodin sloužit v katedrále sv. Petra a Pavla rekviem za zesnulého kardinála Miloslava Vlka.

K úmrtí emeritního kardinála Miloslava Vlka poslal papež František telegram současnému arcibiskupovi Dukovi v následujícím znění:

Přijal jsem zprávu o odchodu pana kardinála Miloslava Vlka, emeritního pražského arcibiskupa, k němuž došlo po bolestné nemoci, kterou snášel s vírou a důvěrou v Pána. Obracím se k Bohu s vroucí modlitbou, aby tomuto horlivému a velkodušnému pastýři dopřál věčný odpočinek, a duchovně se sjednocuji s věřícími diecézní komunity, v níž starostlivě vykonával biskupskou službu.

S obdivem vzpomínám na jeho houževnatou věrnost Kristu, navzdory strádání a pronásledování namířenému proti církvi, stejně jako na jeho plodnou a mnohostrannou apoštolskou činnost prodchnutou přáním dosvědčovat přede všemi radost z evangelia, s níž podporoval autentickou obnovu církve vždy věrnou inspiracím Ducha svatého.
Spolu s projevy upřímné soustrasti příbuzným zesnulého kardinála, kněžím a všem věřícím této drahé arcidiecéze, ze srdce uděluji útěšné apoštolské požehnání, jako znamení víry a křesťanské naděje ve Vzkříšeného Pána.

Franciscus PP.

Zdroj: Rádio Vatikán

Pohřeb zesnulého kardinála Vlka by se měl uskutečnit ke konci příštího týdne v katedrále svatého Víta. Kardinál Vlk zde bude také pochován, a to v kryptě pražských arcibiskupů.

image_pdfUložit jako PDFimage_printVytisknout

Mohlo by se vám líbit...