Svatá Filoména – naše mocná přímluvkyně – novéna

Samotnou novénu si můžete stáhnout zde.

Rádi bychom představili mladou světici, pannu a mučednici Filoménu, pocházející z nejranějších dob církve, jejíž sochu najdeme v našem kostele v chrámové lodi.Svatá Filoména získala mimořádnou úctu papežů, biskupů, světců i mystiků. Papež Řehoř XVI. se k ní utíkal jako k „divotvůrkyni“ 19. století. Blahoslavený papež Pius IX. ji prohlásil za patronku Dětí Panny Marie. Svatý Jan Maria Vianney ji přičítal všechny své zázraky a prohlašoval: “ Já jsem nikdy nežádal svoji drahou malou světici, aniž by na to nebyla odpověděla svou přímluvou“.

Kdo byla sv. Filoména

Filoména žila patrně ve 2. nebo 3. století. Oba její rodiče přijali tajně křesťanství a své dceři dali jméno Philumena – Nositelka světla. Její krása oslnila římského císaře Diokleciána natolik, že chtěl čtrnáctiletou dívku získat pro sebe. Mladičká křesťanka se však zaslíbila Kristu. Nepomohly sliby ani hrozby. Po čtyřicetidenním žalářování podstoupila mučení a bičování, byla vhozena do Tibery s kotvou na krku, smrtelně zraněna jedovatými šípy, ale pokaždé vyvázla bez úhony. Rozhněvaný císař jí nakonec dal setnout hlavu. Když zemřela, bylo jí kolem čtrnácti let. Její ostatky našli archeologové roku 1802 v Priscilliných katakombách. Jejími atributy jsou šípy a kotva. 10. srpen –  svátek její mučednické smrti a přenesení sv. ostatků do italského Mugnana. (1805)

Svatá Filoména je patronkou dětí, novorozenců, mládeže, dívek, ochránkyní mladých manželských párů, podporou nemocným a trpícím, kterým přináší úlevu a útěchu, pomocnicí chudých a osiřelých, velkou pomocnicí studentů a kandidátů zkoušek, přímluvkyní podnikatelů a pomocnicí ve finančních potřebách a obtížích, patronkou klášterů a škol, patronkou kněží, misií, pomocnicí ke konverzím a návratům ke svátostem, patronkou Živého růžence, mocnou přímluvkyní ve všech beznadějných záležitostech.

Jedním z důvodů znovuoživené úcty ke svaté Filoméně je jistě i to, že svět 21. století nutně potřebuje obnovit křesťanskou autenticitu, statečnost i mravnost. Nejvíce je ohrožena mladá generace a právě jí je svatá Filoména připravena vyprosit potřebnou pomoc a milosti, vždyť je patronkou dětí a mladých. Svatá Filoména své věrné nikdy nezklamala. Nabízí pomoc i dnes – tak pokud tuto pomoc z nebe neodmítneme, máme možnost se v tyto dny pomodlit novénu ke svaté Filoméně od sv. Jana Maria Vianneye. Tuto novénu si můžete stáhnout, popř. vytisknout z odkazu uvedeného v záhlaví tohoto článku.

image_pdfUložit jako PDFimage_printVytisknout

Mohlo by se vám líbit...