Poděkování za sbírku pro Afghánistán

Všechny vás zdravím z Afghánistánu do zasněžené České republiky. Dovolte, abych vám jako kaplan českého vojenského kontingentu v Logaru poděkoval za ochotu, vstřícnost a velkorysost, kterou jste projevili při sbírání prostředků na humanitární dary, určené pro Afghánistán.

Náš kontingent je už pátý měsíc nasazen na vojenské základně v provincii Logar vzdálené asi 180 km od afghánského hlavního města Kábul. Úkolem českých vojáků je chránit naše civilní odborníky z oboru stavebnictví, zemědělství, vodohospodářství, bezpečnosti a školství. Afghánistán se stále ještě zmítá v násilí mezi různými skupinami, které zde usilují o moc a všechny projekty musejí probíhat pod vojenskou ochranou. Afghánistán však pomoc opravdu potřebuje, protože patří k nejchudším zemím na světě; zemědělství je zde na úrovni, která v Evropě byla před několika stoletími, zdravotnictví je pro mnoho lidí nedostupné a nedostatečné je rovněž školství.

Velké projekty, jako například stavba škol, mostů a vodních nádrží jsou financovány z peněz státu, ale vždy je ještě doplňují dobrovolné sbírky humanitárních organizací nebo aktivity jako byla ta naše. V průběhu loňského léta proběhla sbírka ve farnostech a školách v České republice, která vynesla dvanáct tisíc amerických dolarů a k tomu asi tunu školních potřeb, dek a hraček.

Za sedm tisíc dolarů jsme nakoupili téměř sto osmdesát balíků jídla, kde každý obsahoval po deseti kilogramech mouky, rýže a fazolí, pět kilo cukru a oleje a kilogram čaje. Za dalších pět tisíc dolarů byly nakoupeny čtyři stovky přikrývek. Tento materiál jsme postupně předali afghánským obyvatelům na několika místech. Největší část pomoci jsme přivezli do areálu Odboru pro ženské záležitosti v okrese Puli Alam, kde jsme rozdali asi polovinu z celkového množství potravin i dek. Snažili jsme se předat jídlo a deky zejména vdovám a ženám, které mají malé příjmy a starají se o rodiny s více dětmi. Žena je v Afghánské společnosti zajištěna pouze díky svému muži, a pokud ho ztratí, je ve většině případů zcela bez prostředků. Proto byla pro nás prioritou pomoc vdovám a chudým matkám.

Další dva projekty, ve kterých jsme rozdali zbytek humanitární pomoci, proběhly ve spolupráci s místním zastupitelstvem v okresech Mohamed Agha a Khoshi. Spoluprací s místním zastupitelstvem podporujeme místní vládu, která je v mnoha provinciích velmi slabá a musí čelit bohatým a bezohledným drogovým pohlavárům.

Školní potřeby, kterými přispěly školy a farnosti v ČR, putují postupně do 25 škol v našem okolí. Jedná se o základní školy chlapecké i dívčí a rovněž několik vyšších typů vzdělávacích zařízení, která jsou v Afghánistánu poměrně vzácné. Zároveň se školními potřebami rozvážíme i knihovny se základní školní literaturou a učebnicemi, které financovalo občanské sdružení Stonožka.

Na závěr chci vyjádřit své přesvědčení, že je moc dobré, když u nás v České republice vnímáme svoji spoluodpovědnost za země, které nemají ani zdaleka tak dobré podmínky k životu, jako my. Snažili jsme se prostředky od vás vybrané doručit až k těm, kteří je opravdu potřebují, a snad se nám to do značné míry s Boží pomocí podařilo.

Přeji vám krásný a požehnaný den

P. Martin Vařeka

kaplan 4. kontingentu Provinčního rekonstrukčního týmu v Logaru, Afghánistán

image_pdfUložit jako PDFimage_printVytisknout

Mohlo by se vám líbit...