LIMA

Koncem roku 2006 proběhl v Centru pro rodinu a sociální péči v Brně ve spolupráci s Katholishes Bildungswerk Wien kurz trenérů LIMA (- Lebensqualitat im Alter) jako klíčová část vysoce humánního projektu – Kvalita života ve stáří.

Program Lima je určený k aktivizaci seniorů a obsahuje trénink paměti, kompetencí (to znamená řešení každodenních problémů), psychomotorický trénink a otázky víry a smyslu života.

Cílem tohoto programu je kvalita života do vysokého věku, příprava seniorů na náročné životní okolnosti, které je možná čekají a setkávání se s lidmi v podobné životní situaci. Společně s nimi se naučí sdílet, naslouchat a aktivně řešit negativní projevy stáří. Budou se učit aktivně bojovat proti apatii a rezignaci ve stáří.

V hodinách Limy se cílevědomě tempo stárnutí zpomaluje, posiluje se nezávislost a soběstačnost. Myšlenka kurzu vzdělávat a učit účastníky v každém věku, posiluje tolik potřebný pocit, že máme svůj život ve svých vlastních rukou. Posiluje tolik potřebný pocit sebedůvěry a sebevědomí.

Principy tohoto kurzu vycházejí z našeho každodenního života, počítají s našimi životními zkušenostmi, s našimi problémy a respektují každého jedince.

Měla jsem velké štěstí, že jsem se mohla jako jedna ze šestnácti prvních žen v České republice tohoto kurzu zúčastnit.

Pracovní setkání s rakouskou lektorkou paní Gertrud Skritek bylo pro nás všechny neobyčejným zážitkem. S nezničitelným úsměvem a velice mile nám předávala všechny poznatky a zkušenosti ze své dlouholeté praxe. S velkým nasazením a prověřenými metodami a naprosto nezištně.

Náročné části výuky střídal praktický nácvik různých her, jednoduchých tanců a písniček. Nechyběly praktické tipy, ukázky pomůcek a vzorové návrhy skupinových hodin.

O otázkách víry a smyslu života referoval Mag. Langer z vídeňské arcidiecéze. Jeho přednáška se zabývala vztahem víry a štěstí ve stáří.

Velmi na mne zapůsobila idea Limy: věkem nescházet, věku nepodléhat.

V celém tomto kurzu byla úžasně kamarádská atmosféra. Vůbec nevadila jazyková bariéra, která hlavně pro přednášející a tlumočnici byla často velice náročná.

Velice ráda budu všechny své získané vědomosti a zkušenosti předávat dále ženám v naši obci. Už máme přislíbenou místnost v Orlovně v suterénu. Teď ji jenom musíme vyklidit a upravit a můžeme začít. Až bude vše potřebné připraveno dám vědět a zahájíme.

Pro všechny zájemkyně o tento kurz byl v naší obci založen Klub aktivních seniorek – KLAS.

Zatím je u nás asi 25 žen, které mají o tuto činnost zájem. Klas je určen všem ženám bez ohledu na věk a samozřejmě se mohou další zájemkyně ještě přihlásit.

KLAS – KLUB AKTIVNÍCH SENIOREK

Na všechny se už moc těším.

Jaroslava Krušinová.

image_pdfUložit jako PDFimage_printVytisknout

Mohlo by se vám líbit...