Pozvánka na nedělní adoraci

V neděli 11. 2. 2007 ve 14.00 hod. se uskuteční v našem kostele adorace, kterou povede náš nově vzniklý sbor s doprovodem písní z Taizé (viz. pozn. níže). Jsou to lidičky ve věku 25 – 40 let, kteří mají rádi zpěv a rytmické, křesťanské písničky. I v tomto sboru mají převahu ženy (10) 🙂 a 5 kluků.

Setkáváme se jednou za 14 dní po páteční mši svaté na 2 hodiny. Zatím jste nás mohli slyšet na „Živém Betlému“ a na jedné z vánočních mší. Další možnost budete mít jistě v době kolem velikonoc. V současné době, ale jistě i do budoucna, zkoušíme zpěvy z Taizé, které uslyšíte s instrumentálním doprovodem.

M.Hromjaková

Pozn.: Francouzská vesnička Taizé, která se nachází na jihu Burgundska, je domovem mezinárodní ekumenické komunity, kterou založil v roce 1940 bratr Roger. Bratři se zavazují na celý život, že budou spolu sdílet materiální i duchovní společenství, život v celibátu a velké prostotě. Dnes tvoří komunitu více než sto bratří – katolíků i různých protestantských vyznání – z více než pětadvaceti různých národů.

Srdcem každého dne v Taizé jsou tři společné modlitby. Bratři se živí pouze svou prací. Nepřijímají pro sebe žádné dary nebo dotace. Někteří z bratří žijí v malých skupinkách – fraternitách – mezi nejchudšími lidmi.

Od konce padesátých let dvacátého století mnoho tisíc mladých lidí z různých zemí nachází cestu do Taizé, kde se podílejí na týdenních setkáních s modlitbami a rozjímáním. Mimo to bratři z Taizé navštěvují lidi v Africe, Severní i Jižní Americe, Asii a Evropě a organizují malá i velká setkání, která jsou součástí „pouti důvěry na zemi“.

Meditativní zpěv: jedná se o formu zpěvu, která podporuje a usnadňuje účast všech na společné modlitbě: jednoduché písně, které se lze snadno naučit a jsou přitom na vysoké hudební úrovni, se skládají z krátkých vět, jež se po dlouhou dobu opakují.

image_pdfUložit jako PDFimage_printVytisknout

Mohlo by se vám líbit...