Informace z farní rady

V neděli 28.května odpoledne po májové se sešla na faře farní rada k pravidelnému setkání nad radostmi i starostmi naší farnosti. Přítomni byli: O. Jiří, Krupička Petr, Lengál Zdeněk, Krupička Jan, Linhart Josef, Navrátil František, ing. Zelinka Josef, Krupička František, Konečný Josef, Navrátilová Hana a Viktorin Jiří. Nepřítomni: Daniel Jiří, Danielová Jenovéfa a Fiala Antonín.

Zasedání zahájil O. Jiří krátkou modlitbou a přítomné seznámil s věcmi, které se podařilo uskutečnit v době od minulé farní rady:

  • byla vymalována celá fara i s nátěrem všech dveří (poděkování malířům a ženám za úklid)
  • vznikla další schola (maminky kolem 30 let)
  • zhodnocení akce s komunitou Emanuel – víkendová manželská setkání
  • na neděli 11. června se připravuje 16 dětí na první svaté přijímání (Otec Jiří si velice chválil tuto třídu pro její zájem a originalitu dětí během celého školního roku)
  • příprava svatodušního bdění a jeho program – doporučení

Dále bylo projednáno zničení okapových svodů na kostele a s tím související problém nočního nasvícení kostela. Nejpravděpodobnější verzí je, že šlo o vandalství a zničené svody budou znovu vyrobené v mědi. Se vzrůstajícími krádežemi měděných svodů v okolních farnostech bylo doporučeno oslovit dopisem obecní zastupitelstvo, aby zajistilo celonoční nasvícení kostela, který je dominantou celé obce, ne jenom věřících. Dalšími body jednání bylo:

  • nechat nově odizolovat (podřezat) místnost na faře vedle učebny, která je velmi vlhká a zatuchlá
  • zajistit brigádníky na výměnu nefungujících odpadů na faře a nově napojit sociální zařízení pod kostelem na kanalizaci a vyřadit septik
  • nechat vyrobit odlehčená nosítka pro poutní sochu Panny Marie
  • zajistit pokrývačskou firmu a nechat opravit poškozená místa střechy

V následné diskuzi se mluvilo mimo jiné o budoucím umístění pamětní desky zemského poslance dr. Šilingera, čestného občana Šitbořic, který se významně zasloužil o stavbu kostela, která se nyní nachází v kotelně na radnici. Dále se mluvilo o větší publicitě farnosti ve Štengaráčku (příspěvky). Dalším bodem byly náměty k podchycení a práci s dospívající mládeží (7 – 9 třída), ale problém je v nezájmu o tuto činnost (obětavost a věnovat volný čas). Co se týče TV NOE v rámci kabelové televize, jedná se s panem starostou a farnost bude průběžně informována (neměl by to být problém, ale chce to čas). Posledním bodem byla stížnost některých farníků, kterým se nelíbí, že v neděli při otevření kostela není ještě vyvěšen pořad bohoslužeb. K tomu bych pouze dodal: na jednoho člověka je toho v neděli hodně, co se musí zařídit k přípravě na bohoslužbu. Jakmile přijde první ministrant, ihned jde pořad bohoslužeb vyměnit. Někdy je to v 7.05 někdy v 7.10, ale vždycky nejpozději o čtvrt na osm je pořad bohoslužeb vyměněn. Pokud se to někomu nelíbí, těmto lidem mohu pouze vzkázat, aby místo kritizování a zbytečných starostí o druhé přišly za mnou (Petr Krupička) s nabídkou vykonávat tuto činnost. Určitě se domluvíme a budu jenom rád, že nemusím na všechno myslet a dělat všechno sám. Jedno krásné přísloví praví: Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.

Příští zasedání farní rady bude pravděpodobně začátkem září. Vaše náměty, postřehy i objektivní kritiku sdělujte členům farní rady k projednání.

Zapsal a odpovědnost za text nese Petr Krupička
image_pdfUložit jako PDFimage_printVytisknout

Mohlo by se vám líbit...