TV NOE – nová televize pro celou rodinu

Ostravská společnost TELEPACE s. r. o., požádala na podzim loňského roku Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o přidělení licence k vysílání v systému DVB-S. Rada její žádosti vyhověla a v lednu t.r. licenci k vysílání přidělila.

TV NOE bude vysílat prostřednictvím družice ASTRA 3A, která je dle svého vyzařovacího diagramu zachytitelná ve velké části Střední Evropy. Na této družici také vysílá Česká televize, hudební kanál Óčko, dále slovenské televize a televize hovořící zejména německy a anglicky. Na satelitu ASTRA 3A je také možno kvalitně přijímat vysílání stanic Českého rozhlasu a Radia Proglas. TV NOE připravovalo třináct let společenství pracovníků Telepace z Ostravy a spolupracuje s Radiem Proglas a harmonicky na Proglas navazuje. TV NOE zahájí vysílání 10. května 2006. První rok je plánováno 10 hodin vysílání denně, a to ve dvou blocích – v dopoledním od 8 do 12 hodina a večerní od 18 do 24 hodin.

Program je plnoformátový, připravený pro celou rodinu. Své by si v něm měli najít malí i velcí, lidé různých sociálních skupin, zdraví i jakkoli handicapovaní, ti, kteří pomoc potřebují, i ti, kteří pomoc nabízejí. TV NOE také bude informovat o činnosti neziskových, charitativních a obecně prospěšných organizací.

Programová skladba bude sestavena ze zpravodajství, publicistiky, dokumentaristiky, hudebních pořadů, dramatické tvorby, pořadů pro děti a pořadů zábavných zábavy.

Zpravodajství bude na TV NOE zprvu přebíráno z jiných i zahraničních televizí s jazykovou úpravou. Tvůrci projektu počítají s postupným vybudováním sítě regionálních přispěvatelů.

Velký důraz v programové skladbě kladou tvůrci na publicistiku. Za všechny lze jmenovat pořady s názvy SOS, Setkání s hostem, Na koberečku, Myšlenka na den, Dnešek v kalendáři, Misijní magazín a další. Jedná se o autorské pořady TV NOE, některé jsou připravovány ve spolupráci s Radiem Proglas. Velký důraz kladou tvůrci pořadů na interaktivní komunikaci s diváky. Např. v pořadu SOS budou diváci vybízeni k pomoci lidem, kteří se ocitli v těžkých životních situacích, přímým poskytnutím pomoci nebo jejím zprostředkováním. Jeden z pořadů – Misijní magazín – bude věnován organizování pomoci za hranicemi naší země. Jde např. o program Adopce na dálku.

Dokumentaristika bude sestavena z dokumentů vyrobených v Telepace (mateřská organizace vzniku myšlenky a sídlo TV NOE) během jeho dvanáctileté tvorby. Budou se také vysílat dokumenty převzaté ze zahraničí, které budou dabovány speciálně pro TV NOE. K vidění tedy bude mnoho dokumentárních filmů, které by se jinak na obrazovkách našich současných televizí vůbec neobjevily.

Své místo v programové skladbě budou mít také hrané filmy pro všechny generace. Filmy budou nakupovány v domácích i zahraničních filmových bankách a budou opatřovány českým dabingem a titulky.

V oblasti hudby a zábavy jsou připraveny jednak pořady známého typu z jiných televizí, ale také pořady z autorské dílny Telepace a Radia Proglas.

Projekt TV NOE je ve zdejších podmínkách ojedinělý tím, že není oproti jiným televizím závislý na reklamách. Jeho provoz bude hrazen z darů diváků, kteří se ztotožní s jeho s vysíláním a ze sponzorských darů, grantů a dotací. O přebírání vysílání TV NOE již projevilo zájem několik společností kabelových televizí.

Více informací najdete na www.tvnoe.cz.

image_pdfUložit jako PDFimage_printVytisknout

Mohlo by se vám líbit...